vragen

Hoe werkt een reconstructie met lichaamseigen (autoloog) weefsel?

Bij deze methode van borstreconstructie wordt lichaamseigen weefsel verplaatst naar de borststreek om een borst te recreëren. Dit weefsel kan verbonden blijven met haar bloedvoorziening en naar de borst gebracht worden (meestal weefsel vanuit de rug) of weefsel kan volledig vrijgemaakt worden en via microchirurgische technieken weer verbonden worden met bloedvaatjes in de buurt van uw borst

De meest bekende en geavanceerde reconstructies met microchirurgische techniek zijn:

  • DIEP-flap: hierbij wordt weefsel vanuit de buikstreek verplaatst naar de borst en wordt de zone ter hoogte van de buik gesloten zoals bij een buikwandcorrectie.
  • SGAP-flap: deze ingreep wordt voornamelijk uitgevoerd wanneer er niet genoeg weefsel is ter hoogte van de buikstreek en voorziet dat men weefsel neemt ter hoogte van de bilstreek om terug een borst te maken
  • TUG-flap: ook hier betreft het een techniek die voornamelijk gebruikt wordt bij patiënten met een tekort aan weefsel ter hoogte van de buik. Het weefsel dat genomen wordt, bevindt zich aan de binnenkant van de dij met een litteken dat in de liesplooi ligt.

Borstreconstructies met lichaamseigen weefsel kunnen ook zonder microchirurgie. Hierbij betreft het voornamelijk 2 technieken waarbij weefsel wordt verplaatst naar de borststreek zonder de aanvoerende bloedvaten van dit weefsel door te nemen.

  1. TRAM-flap: Bij deze techniek wordt weefsel van de lage buikstreek vrijgemaakt waarna de buik wordt gesloten zoals bij een buikwandcorrectie. Vaak wordt met dit weefsel de verbinding met een deel van de buikspier behouden en door een tunnel naar de borststreek gebracht.
  2. Latissimus Dorsi-flap: deze flap is gebaseerd op een grote rugspier die vaak met bovenliggend vetweefsel en huid wordt verplaatst van de rug naar de borststreek via een tunnel in de oksel. Soms kan deze flap alleen genoeg volume geven om een mooie borst te reconstrueren. Indien het volume onvoldoende blijkt is het hoe dan ook een goede bedekking voor een kleine prothese om een mooi resultaat te bekomen. De flap is zeer betrouwbaar en aangezien de bloedvoorziening niet wordt doorgenomen is het een zeer veilige techniek.