vragen

Heeft een borstvergroting bijwerkingen op lange termijn?

In het verleden werd veel gespeculeerd omtrent mogelijke associaties met artritis-, spier- en collageenziektes en silicoongevulde implantaten. Er is echter geen evidentie dat silicone implantaten deze aandoeningen zouden veroorzaken.

Er bestaan talrijke grote studies die hebben aangetoond dat vrouwen met silicone borstimplantaten geen verhoogd risico hebben op bindweefsel of immuungerelateerde ziektes.

Andere studies hebben aangetoond dat borstkanker minder voorkomt bij patiënten met borstimplantaten. Wel dient hier gezegd te worden dat dit waarschijnlijk in hoofdzaak te danken is aan het feit dat patiënten voor een borstvergroting kiezen voor de ingreep vaak minder volumineuze borsten hebben en dus ook minder borstklierweefsel, wat deze statistiek zou kunnen verklaren.

Een andere mogelijke bijwerking op lange termijn is kapselvorming rond het implantaat. Indien zich een kapselvorming voordoet, zal dit leiden tot een iets harder aanvoelen van de borst of in de meer uitgesproken gevallen, het veranderen van de vorm van de borst.

Om het risico op een kapselvorming op lange termijn te verminderen, is het dan ook belangrijk om met een hoog kwalitatieve implantaat te werken. Dankzij de vooruitgang van de technologie en de aanpassing van de buitenkant van het implantaat, komt de kapselvorming veel minder voor dan vroeger.

Dr. Rogge zal daarom ook enkel met borstimplantaten werken die door hun kwaliteit het minst kans geven op kapselvorming of implantaatruptuur.