vragen

Bestaan er alternatieven zonder zichtbare littekens op de borst?

Ja, tegenwoordig is het mogelijk om door gebruik te maken van de laatste technologieën borstvergrotingen zonder zichtbare littekens uit te voeren. Dr. Rogge heeft zich in het bijzonder toegelegd op de “endoscopische axillaire borstvergroting” en kan deze techniek voor een groot deel van zijn patiënten aanbieden. Via een kleine incisie in een huidplooi hoog in de oksel zal de ingreep uitgevoerd worden. Om dit op een veilige manier te kunnen doen, maakt Dr. Rogge gebruik van een hiervoor speciaal ontworpen endoscopische apparatuur. Zoals bij een sleutelgatoperatie (kijkoperatie) zal onder direct zicht op een scherm de ruimte waar het implantaat zal komen vrijgemaakt worden. Dit direct zicht met een camera laat toe om ook de kans om nabloedingen sterk te verminderen.

Traditioneel bestaan er 4 toegangswegen om een implantaat achter de borstklier te plaatsen:

  1. Incisie in de inframammaire plooi: dit is de meest klassieke toegangsweg. Hierbij wordt een incisie van ongeveer 4 tot 6 cm gemaakt in de plooi onder de borst of op een plaats waar de nieuwe plooi zal ontstaan. Een voordeel van deze toegangsweg is een goede zichtbaarheid bij het plaatsen van het implantaat, maar een nadeel, zeker voor patiënten met preoperatief een weinig ontwikkelde borst hebben, blijft het litteken vrij zichtbaar.
  2. Incisie in of aan de rand van het tepelhof: deze toegangsweg laat toe om het litteken te verbergen aan de rand van het tepelhof. Voorwaarde is wel dat het tepelhof groot genoeg is om een implantaat te kunnen plaatsen. Het litteken geneest meestal mooi indien het juist geplaatst is. Bij deze techniek kan een tijdelijke gevoelsvermindering ter hoogte van de tepel en tepelhof aanwezig zijn na de ingreep.
  3. Incisie hoog in de oksel: deze toegangsweg is zeker aantrekkelijk bij vrouwen die nog geen ptose (verzakking ter hoogte van de borsten) vertonen. Hoog in de oksel wordt een incisie geplaatst in een huidplooi waardoor het litteken bijna niet zichtbaar is. Ter hoogte van de borst is er geen litteken wat voor veel patiënten belangrijk is en leidt tot heel natuurlijke resultaten. Om deze technieken met de meeste veiligheid te kunnen uitvoeren, past Dr. Rogge de “endoscopische axillaire borstvergroting” toe.
  4. Incisie ter hoogte van de navel: borstvergrotingen via een incisie in de navel zijn ook beschreven. Voorwaarde is hiervoor wel dat met water gevulde implantaten wordt gewerkt. Een probleem hierbij is de afstand tot aan de borst en het feit dat niet met silicone gevulde implantaten kan gewerkt worden. Vandaar wordt deze techniek ook bijna niet meer toegepast.